De Gemeentelijke Organisatie

NgsJB8qH

Afgelopen schooljaar hebben verschillende studenten van de opleiding Bouwkunde gewerkt aan opdrachten vanuit de gemeente Veere. Dit was met betrekking tot het doel van de gemeente Veere om in 2050 een energie neutrale gemeente te zijn. De studenten hebben gewerkt aan de volgende opdrachten:

  • Het verduurzamen van de bestaande woningen
  • Het verduurzamen van de gemeenteloods
  • Het verduurzamen van het gemeentehuis

Sinds een half jaar is het gemeentehuis van het gas af en liggen er zonnepanelen op het dak. Daarnaast is het gemeentehuis voorzien van een warmtepomp op lucht en de keuken is verbouwd zodat daar geen gas meer wordt gebruikt. De gaskraan is dichtgedraaid dus het gemeentehuis is nu een volledig elektrisch gebouw. Tevens komen er volgend jaar 530 extra zonnepanelen bij.

Helaas is het gemeentehuis nog niet energieneutraal, zelfs met de extra zonnepanelen compenseert dat niet met het energiegebruik van de afgelopen jaren. Daarom zijn er plannen om de naast gelegen parkeerterreinen te overkoepelen met zonnepanelen.

De gemeenteloods in Grijpskerke is wel energieneutraal. De gemeenteloods is volledig van het gas af, ze zijn voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen en er is een vlak op het dak beschikbaar gesteld voor een postcodestroom initiatief.

Een postcodestroom betekent dat burgers uit de aangrenzende postcodes van Grijpskerke en Grijpskerke zelf, die geen zonnepanelen op hun dak willen of mogen leggen, panelen op het beschikbare vlak kunnen plaatsen. Als je dat als burger doet dan krijg je een rendement tussen de 4% en 6% op je investering.

Het gaat bij dit initiatief om maar liefst 462 panelen. De eerste fase bestaat uit 316 zonnepanelen waarvoor 341 zoncertificaten beschikbaar zijn. De tweede fase bestaat uit 146 zonnepanelen. Deze fase zal worden gerealiseerd als er genoeg animo voor is na de eerste fase. Momenteel zijn van de 341 certificaten er 100 gecontracteerd, dat staat gelijk aan 29%. De inschrijving voor deze certificaten is open.

Wilt u meer te weten komen over dit initiatief? Ga dan naar de onderstaande website.

https://postcodestroom.nl/projecten/grijpskerke\

SHARE THIS